Los expertos recomiendan a los fumadores pasarse al cigarrillo electrónico

Cada cop hi ha més experts arreu del món que se sumen a la iniciativa d'utilitzar la cigarreta electrònica com una manera de combatre el tabaquisme.

Tal com van fer fa poc als Estats Units, aquesta vegada han estat els professionals de la salut a Austràlia els que han aconsellat a la població que renunciïn a les cigarretes de tabac i canviïn a cigarretes electròniques, ja que potencialment salvarà més vides al país. Els experts en salut s'han reunit a Melbourne, Austràlia, per analitzar com les cigarretes electròniques poden ajudar els fumadors de tabac a abandonar els seus hàbits.

Els experts d'Austràlia no són els únics al món que s'han sumat a la iniciativa. Hayden McRobbie, professor de la Universitat Queen Mary a Anglaterra, va dir que si els fumadors no poden deixar de fumar tabac, podrien canviar a vapejar, ja que les cigarretes electròniques encara poden tenir nicotina, però que no fan malbé els pulmons com ho fan les cigarretes convencionals.

D'altra banda Colin Mendelsohn, professor de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, va dir que les cigarretes electròniques que contenen nicotina permeten als usuaris replicar la mateixa experiència de fumar que les cigarretes comunes, però sense els efectes nocius dels fums tòxics.

McRobbie va afegir que la mesura podria no salvar el pressupost de salut del govern australià a llarg termini, però almenys salvarà més vides al país. Els efectes de les cigarretes electròniques "no estan del tot clares", continua, però hi ha un acord general que els seus beneficis superen els efectes nocius de les cigarretes convencionals.

A Austràlia, no es permet la venda de cigarretes electròniques que contenen nicotina, però hi ha moltes persones que les importen des de fora del país. Nova Zelanda, no obstant, planeja legalitzar-ne la venda i regular-los com a productes de consum per al proper any.

Usant dades de l'Enquesta Nacional d'Entrevistes de Salut 2014 i 2015, van trobar que més de la meitat dels usuaris de cigarrets electrònics van poder deixar de fumar en els últims cinc anys, en comparació del 28 per cent que mai van fer servir cigarrets electrònics.

També van descobrir que el cigarret electrònic era el millor indicador de deixar de fumar i que els consumidors diaris de cigarrets electrònics tenen tres vegades més probabilitats de deixar de fumar que els que no usen cigarrets electrònics.